AIGO talks -08.11.2018. Crowne Plaza Beograd

Održan je prvi AIGO Talks panel

Postoji li bezbedan podatak?

Prvi u nizu planiranih AIGO Talks panela organizovali smo sa ciljem da, uz pomoć naših partnera, klijenata i prijatelja iz različitih industrija, damo odgovor na ovo jako bitno pitanje.

Bez podataka nema ni poslovanja, a naročito danas, u doba ubrzane digitalizacije celog društva. Kada su informacije svuda oko nas povećavaju se mogućnosti za njihovu zloupotrebu. Zato je pitanje kako da ih učinimo bezbednim i nedostupnim onima koji imaju nameru da ih zloupotrebe danas aktuelnije nego ikada ranije.

Nekada smo se plašili izolovanih hakerskih napada, danas govorimo o sofisticiranim i maštovitim ekspertima za proneveru podataka koji svakodnevno mogu da ugroze bezbednost svake lične informacije koju kao korisnici odlučimo da podelimo. Sa druge strane, pred kompanije, koje od korisnika prikupljaju informacije, nameću se sve ozbiljniji izazovi da ih sačuvaju. To nije nimalo lak posao kada se branimo od nekoga ko je uvek korak ili dva ispred nas.

Bojan Krstić, moderator prvog AIGO Talks-a, u uvodnom izlaganju obratio se učesnicima sa konstatacijom koja je činila okosnicu celokupne diskusije da danas svi možemo da budemo žrtve sajber kriminala.

Naša borba za bezbednost je otežana i zato što kompanije često polaze od pogrešne pretpostavke da se napadi hakera uvek dešavaju nekom drugom, negde daleko. To naravno nije slučaj zato što zloupotreba podataka ne poznaje granice. Ipak, ova pogrešna polazna osnova opstaje i zato mnoge organizacije nisu u stanju da prepoznaju direktnu korist od ulaganja u informacionu bezbednost sve dok se ne dogodi gubitak ili krađa podataka.

Tada već može da bude kasno.

Najbitnije pitanje koje su učesnici prvog AIGO Talks panela: Natali Delić, CTO VIP Mobile I A1 Slovenija, Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost i Aleksandar Antić, direktor prodaje Dell EMC za Adria region razmatrali bilo je:

Da li bezbednost podataka treba da shvatimo samo kao obavezu ili kao investiciju?

Gospođa Delić je prva iznela stav, sa kojim su se svi prisutni složili, da je reč u isto vreme o trošku i investiciji, ali pre svega o strateškom opredeljenju za budućnost. Sa jedne strane, postoji potreba da se poslovanje uskladi sa zakonom i obezbedi neophodna privatnost za korisnike što svakako jeste obaveza, ali sa druge, bitnije, od poverenja korisnika zavise budući prihodi kompanija pa je to, samim tim, neophodna investicija.

Iz ugla države, informaciona bezbednost jeste obaveza za sve organizacije na koje se odnosi zakon o informacionoj bezbednosti, ali kako je gospodin Savić istakao, težnju ka održivom razvoju, digitalnom društvu i industriji 4.0 neminovno mora da prati i napredak na polju informacione bezbednosti. Digitalizacija jeste jedan od bitnih ciljeva naše Vlade, a da bi smo iskoristili ogroman potencijal za razvoj ekonomije koji ona donosi, mora da bude potpomognuta i ispunjenjem jednog od najosetljivijih preduslova – povećanje bezbednosti podataka.

Zato, ako pričamo o digitalizaciji moramo da pričamo o bezbednosti podataka. S obzirom da današnje društvo i ekonomija počiva i zavisi od podataka njihova bezbednost je nezaobilazna tema, kako je naveo gospodin Antić.

Kako su brze tehnološke promene naša realnost, učesnici i publika zaključili su da su ovakvi paneli ključni ukoliko zajedno želimo da shvatimo kakav je njihov uticaj na naše živote. 

Učestvovanje predstavnika privatnog i državnog sektora bio je pun pogodak zato što se saznanjima i pogledima iz različitih perspektiva stvara dobra osnova za podizanje svesti i edukaciju stručne i ostale javnosti o značaju informacione bezbednosti.

Otvorena i konstruktivna diskusija pomogla je da se otvore još neke zanimljive teme koje će sigurno naći svoje mesto na nekom od budućih AIGO Talks panela.

Svi učesnici i predstavnici kompanija u publici na kraju diskusije istakli su da bi sa zadovoljstvom posetili ovakav ili neki sličan događaj u budućnosti. Za nas je to najbolji signal da smo za prvi događaj napravili dobar izbor aktuelne i interesantne teme.

Do sledećeg AIGO Talksa pogledajte kako je protekao naš prvi uspešni panel.

Comments are closed.